Ontdek het verhaal van Geert.

Van kunstglazenier tot kinderbegeleider. Cursist kinderbegeleider Geert Twechuizen (56) maakte een opmerkelijke carrièreswitch. Publicatiedatum: 11-10-2023

 

Geen glas meer restaureren maar pampers verversen. Geert besloot na een carrière als glazenier zijn echtgenote bij te staan als onthaalouder.
Ook op zaterdag zit hij niet stil: als cursist in de opleiding kinderbegeleider bij CVO Groeipunt wil hij de kneepjes van het vak leren.


Geert, wat een carrièreswitch! Hoe ben je daartoe gekomen?
“Ja, inderdaad. Ik werkte jaren als kunstglazenier, maar kreeg helaas een beroepsziekte. Daardoor ging ik op zoek naar ander werk. Eerst startte ik in de bouwsector als raamconstructeur en -plaatser. Maar toen mijn werkgever de zaak stopte vanwege zijn pensioen, moest ik opnieuw op zoek. Mijn echtgenote werkte al 23 jaar als onthaalouder. En plots dacht ik: wat zou het leuk zijn om dat samen te kunnen doen! Ik besloot de sprong te wagen en schreef mij meteen ook in voor de opleiding kinderbegeleider.”

Je volgt het traject op zaterdagvoormiddag. Een bewuste keuze?
“Eerlijk? De opleiding op zaterdag volgen bleek de enige manier om werk en school te combineren en toch financieel rond te komen. Het duurt natuurlijk wat langer omdat ik maar 1 dag in de week les volg. Als alles goed loopt, studeer ik volgend jaar af. Ik zal er dan 3 jaar over gedaan hebben. Dat is een lange periode, maar voor mij is dit intensief genoeg. De opleiding zelf vind ik best pittig. Ik moet bekennen dat het me soms ook wel wat stress geeft. Leerstof verwerken duurt bij mij toch al iets langer. Maar daar heeft mijn leeftijd vast en zeker wel iets mee te maken (lacht)!”

Vanaf 2024 kunnen cursisten in 1,5 jaar kinderbegeleider worden in het zaterdagtraject. De les op zaterdagvoormiddag wordt dan aangevuld met afstandsonderwijs op zelfgekozen momenten. Wat vind jij daarvan?
“Ik denk dat dat nog iets meer inspanning van cursisten zal vergen. Opdrachten en taken moeten dan in een kortere tijd afgewerkt worden. Ook voor mij betekent dit dat ik online lessen zal krijgen vanaf volgend semester. Dat vind ik persoonlijk best spannend, maar dat zal me ook wel lukken zeker?”

Heb je het gevoel dat je met de opgedane kennis professioneel sterker staat? 
“Zeer zeker! Ik kom uit een totaal andere sector. Het was daardoor allemaal nieuw voor mij. De opleiding heeft mij zeker geholpen om sterker op de werkplek te staan.”

Mocht je de klok kunnen terugdraaien, zou je de carrièreswitch opnieuw doen?
“Absoluut. Ik heb lang getwijfeld of ik als man wel mijn plaats zou vinden in de opvang. Zouden de ouders en de kinderen mij aanvaarden? Na 2 jaar weet ik dat mijn angsten en twijfels niet nodig waren. De contacten met de ouders en kinderen lopen heel vlot en ik haal heel veel voldoening uit mijn job. Het werk is heel gevarieerd, elke dag is anders. Het voelt alsof ik mag spelen tot aan mijn pensioen (lacht).”
 

Over de opleidingen kinderbegeleider en gezinsopvang

Op 1 april 2024 veranderen de vereiste kwalificaties om in de kinderopvang te mogen werken. Wie vanaf dan wil werken als kinderbegeleider of onthaalouder moet bepaalde kwalificaties hebben. Heb je die nog niet, dan moet je kunnen aantonen dat je gestart bent met een kwalificerend traject. Dat mag je wel afronden op je eigen tempo. Er is dus geen vastgelegde eindtermijn, wat flexibiliteit biedt voor de persoonlijke situatie van kinderbegeleiders.
CVO Groeipunt biedt verschillende mogelijkheden om het juiste diploma te behalen:

  • Kinderbegeleider baby’s en peuters: voor wie aan de slag wil in de gezinsopvang (als onthaalouder van tot 8 kinderen) of groepsopvang (kinderdagverblijven en peutertuinen) met kinderen van 0 tot 3 jaar.
    • Standaard traject: 1 jaar - 2 semesters
    • Flexibel traject voor wie werkt: 1,5 jaar - les op zaterdagvoormiddag + afstandsonderwijs op zelfgekozen tijdstippen
  • Kinderbegeleider schoolgaande kinderen: voor wie wil werken in de buitenschoolse opvang met kinderen van 3 tot 12 jaar of als hulpbegeleider in de kleuterklas
    • Standaard traject: 1 jaar - 2 semesters
  • Laat je werkervaring als kinderbegeleider erkennen (EVC- assessment): heb je relevante en voldoende (beroeps-)ervaring als kinderbegeleider?  Dan kan je bij Groeipunt jouw competenties laten testen en officieel laten erkennen.

Meer info over de kwalificatievereisten in de kinderopvang lees je op de website van Kind & gezin


Certificaat of diploma?

Heb je alle modules van de opleiding kinderbegeleider succesvol afgerond, dan behaal je het certificaat Kinderbegeleider. 
Heb je al een diploma secundair onderwijs of combineer je de opleiding Kinderbegeleider met de modules van Aanvullende Algemene Vorming (AAV)? Dan behaal je het diploma Kinderbegeleider. 

Alle getuigschriften, certificaten en diploma’s die door CVO Groeipunt worden uitgereikt zijn door de overheid erkend.
Je certificaat of diploma is een erkend kwalificatiebewijs voor verantwoordelijken in de groepsopvang tot 18 kinderen. Wil je graag werken in het kleuteronderwijs, dan moet je een diploma 'Kinderbegeleider schoolgaande kinderen' hebben.